復活節

【復活節特輯】英國發行彼得兔紀念幣 網站瞬間擠塞

復活節當然不少得兔子,英國著名童話故事「彼得兔」的彩色錢幣大家很想要吧?英國皇家鑄幣局早前推出四款彼得兔紀念幣,一開售網站已被逼爆,真係一幣難求呀!

去年是童話故事「彼得兔」作者 Beatrix Potter 的150歲冥誕,英國皇家鑄幣局推出紀念幣向作者致敬,反應熱烈,於是決定今年再加推四款紀念幣,包括彼得兔( Peter Rabbit ) 、漁夫傑里米( Jeremy Fisher ) 、小兔班杰明( Benjamin Bunny ) 和小貓( Tom Kitten ) 。

刻有「彼得兔」角色的50便士紀念幣將有標準銀幣版和彩色特別版,售價分別為10英鎊和60英鎊,率先於4月3日推出的彼得兔的彩色特別版已於當日售罊,但不要絕望,其他角色的紀念幣將陸續於6、7和9月發售,粉絲們記得留意嘞!

【復活節DIY】活用蛋殼:種花、扮靚,仲食得!

復活節期間,相信大家會用上不少雞蛋,但記住唔好揼咗個蛋殼,因為蛋殼其實有好多用途㗎!除咗可以用嚟種植物、製成天然植物肥料,蛋殼仲可以磨成鈣粉,或製成天然磨砂。趁放假得閒,試下啦~

幼稚園復活節

以前讀幼稚園,復活節假前,老師都會教用紙杯整個籃仔,剪紙條做「雀巢」,然後每人幾粒彩色朱古力蛋扮「鳥蛋」。有呢個回憶嘅同學仔請舉手!

照片來源:Annie Spratt

【復活節DIY】曚眼小白兔

個幾星期的復活節假期, 又係家長諗活動諗到頭都爆嘅日子嘞...... 其實簡單材料, 就可以同小朋友在家中一齊DIY個樣好傻瓜嘅曚眼小白兔。今次仲唔氹到佢成隻蛋食唒?

【復活節特輯】商場復活節活動逐個數 兔仔企鵝扭蛋玩不停

復活節假期間天氣不太穩定,似乎會有幾陣驟雨,想外出遊玩又不想掃興?各個商場的復活節慶祝活動花樣百千,當中不乏復活蛋、兔子、企鵝甚至扭蛋。大家可以到以下介紹的商場參與各種不同室內活動,與家人朋友享受復活節假期!
Bunny King 夢幻世界
為了慶祝香港本地設計的卡通人物 Bunny King 誕生十週年,東港城與 Bunny King 攜手合作,以「夢幻世界」為主題,帶大家走進童話國度。週末及公眾假期還會開放「夢幻堡壘搗蛋彈床」,最適合好動的小朋友。日期:3月25至4月23日
時間:上午10時至晚上10時
地點:將軍澳坑口重華路8號東港城一樓展覽場

訂閱 RSS - 復活節