【傷感…】男友車禍離世後醫院「探望」叮囑女友好好活下去

 

靈異事情有啲可以恐佈,亦有啲係感人。有網民分享,妹妹讀大學時同男友遇上車禍,男友不幸喪生,妹妹雖然幸存但身體嚴重受傷,為免佢受刺激,眾人唯人講大話厄佢男友喺另一間醫院,點知妹妹話「不用騙我了,他已經來看過我了」,更叮囑佢要好好活下去。

 

車禍後男友送院後證實身亡,妹妹雖然保命,但頭部受重創,一隻眼球破裂失明,另一隻眼神經受損,淚管亦堵塞,不能流淚。屋企人驚影響情緒,也只能講大話厄佢,話男友喺另一間醫院所以未能探佢。

 

有一日隔進旁嘅婆婆話:「妺妹呀~妳床邊有個小鬼,快點趕他走,一直站在那裏,趕他走啦!」妹妹第二日同家姐講:「不用騙我了,他已經來看過我了,交待我事情,確定我沒事後,他才能放心走。隔壁床的老太太,看到的就是他。姐,妳放心,我答應他了,不管怎样,我會好好活下去的」。出院後妹妹到男友墳墓探望,欲哭無淚,只能夠好傷心咁對墓碑講對唔著,「我很想哭,但是,我哭不出...我連為你流下眼淚的能力都没有」。

 

事情過了20年,妹妹就算幾辛苦都撐過來,因為男友喺醫院同佢講過,讓白頭人送黑頭人,係好大嘅罪過,但佢没得揀,而妹妹仲有得選擇,所以無論如何,一定要好好活下去。

 

聽到呢個故事,網友都好傷感,亦希望樓主妹妹活得安好。

 

圖: 網絡